Dé GOEDKOOPSTE in Nederland & België|info@goedkoopsteproteinedieet.nl

Feestmenu deel 1

Feestmenu deel 1

Gratis recepten die passen in ieder eiwitdieet vanaf fase 1

Lekkere eenvoudige feestelijke koolhydraatarme recepten. Klaar in een handomdraai.
Tips en serveersuggesties voor het bereiden en feestelijk serveren van jouw maaltijd.
Wellicht doe jij  je gasten een groot plezier door gezond en verantwoord te koken.
Wat er niet aankomt hoeft er ook niet af!

Wat mag er tijdens de feestdagen niet ontbreken in je keuken:

  • Kookring
  • Verse kruiden (voor garnering)
  • Bordjes in verschillende vormen, het staat juist erg leuk om ieder gerecht op een ander bordje te serveren.

Bereidingstijd circa 15 minuten.
Gevulde witlof fase 1:

Boodschappenlijstje per persoon:

  • 1 zakje soep (smaak naar keuze)
  • 2 mooie grote witlofstronken
  • variatiegroenten, zie recept
    champignons circa 3-4 p.p
    1/8 courgette
    50 gram, broccoli, bloemkool, paprika, asperges p.p.
  • 1 stengel lent-ui of 1 kleine rode ui of 2 kleine sjalotjes
    uitzondering:
  • 1 eetlepel kruidenkaas
    variatie:
  • magere of gerookte hamreepjes
  • 1 hard gekookt ei

Als basis gebruiken we  een zakje soep naar eigen smaak. Dit is afhankelijk van welke vulling je wilt gaan maken. Bereid de soep met de helft minder water dan normaal. Verwarm de soep (saus) pas in de laatste minuut van de voorbereiding. Voeg de groenten toe, even doorroeren en je witlof hiermee vullen.

Was de witlof en gebruik de buitenste mooie bladen. Vul de buitenste rand van de kookring met de witlof bladen, laat ze goed overlappen anders loopt je vulling eruit. Je kunt ze evt. na het vullen ombinden met met een stengels verse bieslook. Overige witlof kan je fijnsnijden en toevoegen aan de vulling.

Gebruik voor de vulling: champignons, lente-ui, snijboontje, broccoli roosjes etc

Variatietips met als basis:
Champignonsoep: Champignons, groene paprika, rode ui, tomaat, courgette.
Aspergesoep: sjalotjes, groene aspergetips een fijngesnipperd gekookt ei.
Kipkerriesoep: bloemkoolroosje en rode paprika.

Aangevuld met lekkere verse kruiden bieslook, tijm, basilicum, knoflookpoeder en breng op smaak met  zout en peper.

Bereiding: Fruit in een koekenpan de ui en voeg daar de fijngesneden groenten (naar eigen keus) aan toe. In circa 4-5 minuten op hoog vuur bakken. Groenten toevoegen aan de saus even doorroeren. Witlof vullen en meteen opdienen.  Garneer met een takje verse peterselie.

Variatietip fase 2: voeg aan de groenten, reepjes magere ham/ gerookte ham toe. Als uitzondering kan je aan de saus een eetlepel (magere) kruidenkaas toevoegen.

Bereidingstijd circa 15-20 minuten
Garnalencoctail fase 2:

Boodschappenlijstje per persoon:

  • 100 gram reuze garnalen.
  • 1 eetlepel olijfolie
  • knoflookpoeder
  • verse dille
  • verse munt
  • 1/8 komkommer
  • 4 radijsjes
  • Zout en peper
    uitzondering:
  • 1 eetlepel magere kwark
  • 1 eetlepel cremé fraîche light
  • 1 eetlepel citroensap
  • Garnering: takje verse dille

Meng wat olijfolie met verse heel fijngesneden dille en wat knoflookpoeder. Besmeer de reuze garnalen, rol ze in alminiumfolie en laat ze in de koelkast circa 1-2 uur rusten zodat de smaak er goed in kan trekken. Snijd vervolgens de komkommer en de radijs in hele fijne blokjes. Meng de magere yoghurt, de cremé fraîche met de fijngehakte munt en citroensap goed door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper.

Serveer in een glaasje, laagje creme, laagje komkommer, laagje garnalen. Garneer met een takje verse dille. Ook lekker met geroosterd brood als toast of met een luchtige cracker.

Bereidingstijd circa 20 minuten
Koolvisfilet op een bedje van aardappel-paprika puree (fase2)

Boodschappenlijstje per persoon:

  • 1 zakje aardappelpuree
  • 150 gram koolvisfilet (of een andere witte vissoort)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • citroensap
  • 1/2 rode paprika
  • 2 kleine sjalotjes
  • zout & peper
  • 15g verse bieslook
  • Grof zeezout
  • Verse peper

Bereiding: Paprika schoonmaken en in reepjes snijden. In koekenpan met antiaanbaklaag 1 el olijfolie verhitten. Hierin paprikareepjes met de sjalotjes circa 10 minuten bakken tot ze zacht zijn. Peper en zout toevoegen en met een staafmixer blenderen. In dezelfde koekenpan wat olijfolie verhitten, de vis om en om in 9-10 min. lichtbruin en gaar bakken. Vis op smaak brengen met zout en peper en een eetlepel citroensap. Aardappelpuree bereiden met 80 ml (heet) water toe aan één zakje aardappelpuree en mix tot het poeder goed is opgelost in het water. Schep hier de paparika doorheen, goed mengen. Maak een bedje van puree, snipper wat bieslook fijn en strooi die over de puree. rol de vis op en bind deze bij elkaar met een takje verse bieslook.

Serveer de vis in het midden van het bedje puree en garneer met wat grof zeezout en zwarte peper.

Tips voor het bewaren van verse kruiden:

Verse kruiden bewaren in koelkast. Wikkel de kruidentakjes in een vochtig doek en bewaar ze in de groentelade. Zo blijven ze nog tot een week goed. Basilicum kan je niet bewaren in de koelkast, de bladeren worden dan zwart. Deze kan je het beste gebundeld in een laagje water op kamertemperatuur bewaren. 

Kruiden langer bewaren? Omwikkel de kruiden en hang ze op een droge, goed ventilerende plaats. Laat ze dan drogen zodat je ze nadien kunt verkruimelen en in een potje bewaren. Rozemarijn, oregano, marjolein, munt en tijm kun je makkelijk drogen.

Kruiden invriezen?
Dille, munt, basilicum, dragon, koriander, basilicum en rozemarijn kun je ook invriezen zodat ze nog lang hun verse , frisse smaak behouden.

Spoel de kruiden af met koud water, dep ze droog, verpak ze in kleine porties en vries in. Je kunt de kruiden voorsnijden, maar je verliest dan altijd wat aroma. De kruiden blijven een jaar goed in de vriezer. Ontdooi de kruiden niet voor gebruik. Voeg ze diepgevroren toe aan je gerecht. Zo blijven de smaak en het aroma goed bewaart.

Verse kruiden kan je circa 1 week goed houden. 

  1. Zet verse kruiden zoals peterselie, koriander, kervel of munt of in een glas met een beetje water en bewaar het op de toonbank of in de koelkast gedurende enkele dagen, net als een boeket. Of, spoel het boeketje, wikkel ze in een theedoek, terwijl ze nog vochtig zijn, en plaats de kruiden (met of zonder een plastic zak erover) in de groentelade of op de bodem van de koelkast.
  2. Stevige kruiden zoals rozemarijn of tijm kan men gewoon ondersteboven hangen in de keuken. Ze drogen dan op een natuurlijk manier.
  3. Fijne kruiden zoals bieslook, dragon of basilicum voorzichtig afspoelen en losjes verpakken in plastic. Bewaren in de groentelade van je koelkast.

Volgende week
Deel 2: Witlof schelpje met Hollandse garnaaltjes, Torentje van gerookte zalm & gevulde omelet rolletjes.
Deel 3: Nagerechten

2018-09-28T09:42:17+02:00